Clicky


Burgemeester Calais dreigt met blokkade haven vanwege grote stroom immigranten

Burgemeester Calais dreigt met blokkade haven vanwege grote stroom immigranten [+video]
04-09-2014 10:01 | Buitenland | auteur De Redactie

CALAIS(F) - De burgemeester van de Noord-Franse stad Calais heeft gedreigd de haven te blokkeren als Groot-Brittanië geen actie onderneemt om de grote stroom illegale immigranten te stoppen.

Natacha Bouchart zegt dat haar stad wordt 'gegijzeld' door ongeveer 1.300 migranten uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika die proberen via Frankrijk het Kanaal over te steken richting Groot-Brittannië.

Filmopnames die gemaakt zijn in juli 2014 laten zien hoe migranten schaamteloos proberen aan boord van een vrachtwagen te komen.

"Ik kan besluiten de haven te blokkeren om druk uit te oefenen op Groot-Brittannië", vertelt mevrouw Bouchart nadat zij het probleem besproken heeft met de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

"Oke het zou illegaal zijn", gaat ze verder, "maar ik wil een sterk signaal afgeven naar de Britten toe."

Volgens de burgemeester wordt Groot-Brittanië gezien als het 'Eldorado' voor immigranten. Ze bekritiseert het Britse immigratiebeleid. Volgens haar investeert Calais voor 10 miljoen euro aan beveiligingsmaatregelen maar doet men aan de Britse kant niets.

Hoewel zij haar blokkadeplannen niet voorgelegd heeft aan de minister van Buitenlandse Zaken spoorde zijn hem wel aan om 'verregaande onderhandelingen te starten met de Britten'.

De minister heeft inmiddels een beroep gedaan op Groot-Brittannië om geld vrij te maken voor extra beveiliging bij de haven.