Clicky


Amersfoorts gezin naar Syrië voor jihad

Amersfoorts gezin naar Syrië voor jihad
05-09-2014 23:40 | Binnenland | auteur De Redactie

AMERSFOORT - Een gezin uit Amersfoort is vermoedelijk afgereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering. Dat schrijft burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

De vader van het gezin is Jermaine W., de broer van Jason W., die een jarenlange celstraf uitzat voor betrokkenheid bij de Hofstadgroep, meldt de NOS vrijdagavond op basis van bronnen.

Bolsius laat weten deze week te zijn geïnformeerd over het gezin. Meer informatie over de familie geeft de burgemeester niet. Wel laat Bolsius weten informatie over het gezin te delen en samen te werken met instanties als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), inlichtingendienst AIVD, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming.

Op dit moment zijn er volgens Bolsius geen aanwijzingen dat in de omgeving van het gezin 'meer dan gemiddeld zorg moet zijn voor radicalisering'. "Dat neemt niet weg dat wij allemaal de verantwoordelijkheid hebben om alert te zijn op mogelijke signalen voor radicalisering en jihadisme", schrijft hij.

Afgelopen weekend werden in Huizen nog twee mannen en twee vrouwen uit Huizen opgepakt die zouden hebben willen afreizen naar Syrië. De vier, twee ouderparen, hebben in totaal zes kinderen. De kinderen zijn uit huis geplaatst. Vrijdag kwamen drie van de vier ouders op vrije voeten.

Jermaine W. werd in 2006 conform de eis van het Openbaar Ministerie vrijgesproken van lidmaatschap van de groep. De leden van de Hofstadgroep hingen een radicaal-islamitische ideologie aan die was gericht op gewelddadige destructie om een islamitische staat te kunnen vestigen, stelde het Openbaar Ministerie eerder. De leden van de Hofstadgroep troffen elkaar in 2003 en 2004 in de Amsterdamse woning van de als de leider van de groep beschouwde Mohammed B., die in november 2004 Theo van Gogh vermoordde.

De destijds 18-jarige Jason W. gooide in 2004 een handgranaat naar een arrestatieteam dat hem kwam oppakken in het Laakkwartier in Den Haag. Meerdere agenten raakten daarbij ernstig gewond. Vorig jaar mei werd hij vrijgelaten, na het uitzitten van twee derde van zijn straf. De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming concludeerde in 2012 dat er geen aanwijzingen zijn dat W. nog altijd deel uitmaakt van de Hofstadgroep. (Novum)