Clicky


Drie procent meer omzet voor IKEA

Drie procent meer omzet voor IKEA
09-09-2014 11:22 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - IKEA heeft in de afgelopen twaalf maanden 28,7 miljard euro omzet geboekt, drie procent meer dan een jaar eerder. Het Zweedse meubelwarenhuis wist vooral in China meer te verkopen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde handelsupdate van het concern.

Zonder de negatieve effecten van het omwisselen van de omzet naar de sterke euro mee te rekenen, klom de omzet 5,9 procent. Gecorrigeerd voor de omzet uit nieuwe vestigingen, bedroeg de omzetstijging 3,6 procent in het boekjaar dat liep tot eind augustus.

IKEA heeft naar eigen zeggen op alle belangrijke markten meer weten te verkopen. Naast de sterke groei in China, ontwikkelden de verkopen in Noord-Amerika zich 'goed'. In Europa nam de omzet ondanks de moeilijke economische omstandigheden ook toe.

De blauw-gele gigant weet steeds meer producten via de webshop te slijten. Het aantal bezoekers in de winkels steeg echter ook. "We krijgen positieve signalen wat betreft de consumentenbestedingen", zegt bestuurder Peter Agnefjäll in een verklaring. "Ik ben blij met de groei in de meeste van onze markten, en in het bijzonder met de groei op de moeilijke markt van Zuid-Europa."

IKEA heeft meer dan 355 vestigingen in 27 landen. Afgelopen jaar brengen ongeveer 716 miljoen een bezoek aan de winkels. De website werd door anderhalf miljoen mensen opgezocht. (Novum)