Clicky


OM krijgt vijf extra 'jihadofficieren'

OM krijgt vijf extra 'jihadofficieren'
09-09-2014 14:03 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie krijgt vijf extra officieren van justitie die zich moeten toeleggen op het vervolgen van jihadgangers. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het OM 'zet intensief in' op het opbouwen van strafdossiers, zodat verdachten effectief kunnen worden opgespoord en vervolgd, schrijft Opstelten. Het landelijk parket coördineert de aanpak. De vijf extra officieren krijgen elk een secretaris en een 'administratieve ondersteuner'. De uitbreidingen passen in het 'meerjarenbudget' van het OM.

Opstelten schrijft verder dat het 'jihadteam' van de nationale politie wordt uitgebreid van tien naar twintig tot vijfentwintig man. Dit moet binnen enkele weken gebeuren.

Opstelten moest de Tweede Kamer schriftelijk uitleg geven over zijn plannen om jihadstrijders aan te pakken, nadat hij vorige week in een debat hevig onder vuur was komen te liggen. De oppositie vond dat hij geen duidelijke antwoorden gaf. CDA-leider Sybrand Buma zei dat Opstelten 'geen flauw benul' had van zijn eigen plannen.

In de brief gaat Opstelten ook in op een omstreden maatregel: het afpakken van de Nederlandse nationaliteit van jihadgangers zonder dat die door de rechter zijn veroordeeld. Dat zou moeten gebeuren door de minister, op basis van geheime informatie van de inlichtingendienst AIVD.

Volgens Opstelten kan de maatregel noodzakelijk zijn als een jihadganger al in het buitenland is. "In dat geval kan het gelet op de urgentie van een dreiging met het oog op de nationale veiligheid noodzakelijk zijn om het Nederlanderschap onmiddellijk in te trekken en daarbij betrokkene tot ongewenst vreemdeling te verklaren. Hij kan Nederland dan niet meer inreizen." (Novum)