Clicky


Loonkosten vervoersector stijgen meer dan gemiddeld

Loonkosten vervoersector stijgen meer dan gemiddeld
10-09-2014 11:00 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De kosten die een bank of verzekeraar kwijt is voor een medewerker zijn vorig jaar met 8,8 procent gestegen. De loonkosten zijn daarmee aanzienlijk harder gestegen dan het gemiddelde van 3,1 procent per gewerkt uur. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekendgemaakt.

De hoge stijging van de loonkosten bij financiële instellingen komt deels doordat enkele grote banken vorig jaar extra stortingen hebben gedaan voor pensioenen. De brutolonen namen echter ook meer toe (5,4 procent) dan het gemiddelde (2,4 procent).

Ook in de vervoer-, energie-, vastgoed-, zorg- en landbouwsector stegen de loonkosten meer dan gemiddeld. De stijging lag echter niet hoger dan ruim vier procent.

De loonkosten voor de financiële dienstverlening zijn de afgelopen tien jaar met 39 procent gestegen. Gemiddeld over alle sectoren was dat 27 procent. Een deel van die stijging komt doordat de aard van het werk is veranderd, licht het statistiekbureau toe. Veel laagbetaald werk is verdwenen bij banken en verzekeraars, vanwege de digitalisering van de werkzaamheden en de opkomst van internetbankieren. Als hiervoor wordt gecorrigeerd, blijkt de loonstijging in de afgelopen tien jaar met ruim 34 procent het hoogst te zijn geweest in het onderwijs.

Dat veel financiële banen zijn verdwenen en minder mensen worden aangenomen, zorgt er daarnaast voor dat het personeelsbestand van banken vergrijst. Nieuwe, jonge medewerkers zijn doorgaans goedkoper. Als voor dit structuureffect wordt gecorrigeerd, lag de loonstijging twaalf procentpunt lager.