Clicky


Rechter: Pistorius doodde niet met opzet

Rechter: Pistorius doodde niet met opzet
11-09-2014 12:37 | Buitenland | auteur De Redactie

PRETORIA - Oscar Pistorius heeft zijn vriendin Reeva Steenkamp niet met opzet gedood, heeft rechter Thokolize Masipa donderdag in haar vonnis gezegd. Zij is nog niet aan haar eindoordeel toegekomen. Mogelijk acht zij de olympische hardloper zonder onderbenen wel schuldig aan dood door schuld.

Pistorius verscheen donderdag in Pretoria voor de rechtbank om het vonnis in zijn zaak te horen. Hij stond terecht voor de dood van zijn vriendin, vorig jaar op Valentijnsdag. De sporter geeft toe dat hij door de deur van het toilet heen de vier schoten heeft gelost die Steenkamp doodden. Maar hij zegt dat hij handelde uit angst, omdat hij dacht met een inbreker van doen te hebben.

De rechter stelde vast dat de aanklacht van moord, dat wil zeggen dat Pistorius zijn vriendin met voorbedachten rade zou hebben omgebracht, niet onomstotelijk is bewezen. De rechter vond doodslag evenmin bewezen, omdat niet vaststaat dat Pistorius schoot met de opzet om degene die zich achter de op slot gedraaide toiletdeur bevond te doden.

"Dood door schuld is een competent oordeel", zei rechter Masipa, overigens zonder tot een formele uitspraak te komen. De rechter verweet Pistorius (27) nalatigheid toen hij het vuur opende. "Ik ben van mening dat de verdachte te gehaast en met te veel geweld heeft opgetreden", zei ze.

Als Masipa tot de conclusie komt dat Pistorius inderdaad ernstig nalatig is geweest, kan zij hem gevangenisstraf opleggen. Maar de straf zal in elk geval lichter zijn dan de 25 jaar tot levenslang die Pistorius had kunnen krijgen als hij schuldig was bevonden aan moord.

Terwijl de rechter bezig was haar vonnis voor te lezen, zat Pistorius vrijwel onafgebroken stilletjes te huilen. Zijn schouders schokten, terwijl hij op een houten bank zat.

Masipa liep in het vonnis de verklaringen langs die sommigen van 37 getuigen tijdens het proces hebben afgelegd. Pistorius zelf noemde zij een 'zeer zwakke getuige', die zijn emoties niet in de hand had en soms 'ontwijkend' was, ofschoon zij benadrukte dat dit nog niet betekende dat hij schuldig was aan moord.

De 66-jarige rechter trok de verklaringen van buren in twijfel, dat zij een vrouw hadden horen gillen. Volgens de verdediging kwam het geschreeuw van Pistorius zelf, nadat hij tot de ontdekking was gekomen dat hij Steenkamp had doodgeschoten.

Masipa gaf geen gewicht aan de sms'jes tussen Steenkamp en Pistorius, die volgens het openbaar ministerie toonden dat er spanningen waren tussen de twee, terwijl de verdediging aanvoerde dat ze wezen op wederzijdse affectie. Het bewijst niets, zei de rechter. "Normale relaties zijn doorgaans dynamisch en onvoorspelbaar, terwijl mensen wispelturig zijn." (Novum)