Clicky


Dijsselbloem noemt falen accountants onacceptabel

Dijsselbloem noemt falen accountants onacceptabel
25-09-2014 15:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De gebrekkige kwaliteit van de controles van de grote accountantskantoren is 'onacceptabel'. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer. Naast de maatregelen die de sector zelf neemt, wil Dijsselbloem daarom met strengere wetten komen om de controles te verbeteren.

"Aan een accountantsverklaring wordt veel zekerheid ontleend door burgers, bedrijven en overheden", zo stelde de bewindsman in een toelichting. "Zij moeten ervan uit kunnen gaan dat als een accountant ergens naar kijkt, en de cijfers goedkeurt, ze ook goed zijn." Dijsselbloem wil daarom 'in hoog tempo' de kwaliteit weer op orde brengen.

Zo wil de minister afdwingen dat kantoren die de boeken van grote bedrijven controleren een raad van commissarissen hebben. Die moet erop toezien dat het bestuur van het bureau zijn taak goed uitvoert en dat de kwaliteit op peil blijft. Daarnaast wil Dijsselbloem dat bestuurders van accountantskantoren worden getoetst op geschiktheid.

Voor het toezicht op zorg- en onderwijsinstellingen en woningcorporaties wil de minister bovendien dat er strenger toezicht komt. Daarnaast wil Dijsselbloem de verjaringstermijn voor accountants in het tuchtrecht verlengen. Daardoor kunnen accountants langer gestraft worden als ze in het verleden fouten hebben gemaakt. (Novum)