Clicky


Melkboete van 133 miljoen euro voor Nederland

Melkboete van 133 miljoen euro voor Nederland
03-10-2014 13:31 | Financieel | auteur De Redactie

BRUSSEL - Nederland krijgt boetes van in totaal 133 miljoen euro vanwege het overschrijden van melkquota tussen april 2013 en maart 2014. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt. Het was het een-na-laatste jaar dat overproductie op deze manier wordt bestraft.

Nederland ontvangt een boete van 132 miljoen euro omdat boeren te veel melk leverden aan zuivelfabrieken. Zeven andere lidstaten, waaronder Duitsland, Denemarken en Polen, hebben voor hetzelfde vergrijp bij elkaar opgeteld 277 miljoen euro boete gekregen. Nederland krijgt als enige land ook nog 918 duizend euro boete omdat boeren te veel melk verkochten aan consumenten.

De recordboete was al verwacht. Het melkquotum wordt in april afgeschaft en omdat er wereldwijd veel vraag is naar melk hebben veel boeren hun productie al omhoog geschroefd. Voor het lopende 'melkjaar' wordt dan ook weer op een recordboete gerekend.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA), verantwoordelijk voor landbouw, heeft deze zomer nog tevergeefs geprobeerd de 'superheffing' van tafel te krijgen. Ze heeft inmiddels voorgesteld de melkproductie in Nederland nog wel te beperken, maar dan op basis van mestproductie. Boeren mogen dan alleen uitbreiden als de hoeveelheid mest op hetzelfde niveau blijft als in 2013.

Ondanks de overproductie van de acht lidstaten is in totaal in Europa niet te veel melk geproduceerd. De overige twintig lidstaten produceerden namelijk minder dan toegestaan. Van de quota is 4,6 procent hierdoor niet gebruikt. (Novum)