Clicky


Kandidaten betaalden rijexaminator om te slagen

Kandidaten betaalden rijexaminator om te slagen
06-10-2014 17:09 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Mogelijk honderd mensen hebben een 62-jarige rijexaminator van het CBR geld betaald zodat hij hen liet slagen voor hun praktijkexamen. De man is vrijdag aangehouden en wordt verdacht van grootschalige fraude met rijexamens. Dat melden de politie en het Openbaar Ministerie maandag.

De politie kreeg de examinator uit Purmerend in het vizier na een aangifte van het CBR. Uit onderzoek van het bureau was namelijk naar voren gekomen dat opvallend veel kandidaten hun rijbewijs haalden als de 62-jarige man hun examinator was.

Naast de zestiger heeft de politie ook drie rijschoolhouders van 47, 45 en 66 jaar oud en een 29-jarige rijinstructeur aangehouden. De examinator nam via de verdachte rijschoolhouders geld van kandidaten aan waarna ze voor het praktijkexamen slaagden, ongeacht hoe ze tijdens het examen presteerden.

Het CBR laat weten dat de examinator meteen na zijn aanhouding op non-actief is gesteld. "Als fraude wordt vastgesteld, volgt ontslag. En wanneer uit het politieonderzoek blijkt dat mensen een gefraudeerd rijbewijs hebben, gaan we er alles aan doen om het rijbewijs ongeldig te verklaren. Ook tegen de betrokken rijscholen nemen we passende maatregelen", aldus een woordvoerder.

De rijexaminator is maandag voorgeleid. Hij blijft in ieder geval nog twee weken vastzitten. Op de woning van de man is beslag gelegd. Ook is een hoeveelheid geld in beslag genomen. De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit. (Novum)