Clicky


De Roy van Zuydewijn bij debat koningshuis

De Roy van Zuydewijn bij debat koningshuis
07-10-2014 19:22 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Edwin de Roy van Zuydewijn woont dinsdag het debat in de Tweede Kamer over de begroting van het Koninklijk Huis bij. De ex-man van prinses Margarita hoopt meer duidelijkheid te krijgen over het onderzoek dat wijlen prins Bernhard naar hem gelastte. Premier Mark Rutte (VVD) liegt daarover, zei hij desgevraagd bij aanvang van het debat.

Bernhard vroeg de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) in november 2000 onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn, destijds de aanstaande verloofde van prinses Margarita, erkende premier Mark Rutte (VVD) eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd ontkende Rutte dat Bernhard de opdracht heeft gegeven tot een onderzoek. Het besluit daartoe heeft de DKDB genomen.

Volgens De Roy van Zuydewijn liegt Rutte dat het gedrukt staat. Als bewijs hiervoor haalt hij een boek van de historicus Gerard Aalders aan dat afgelopen voorjaar werd gepubliceerd. Daarin staat dat Bernhard vaker opdrachten gaf aan de BVD, de voorloper van de geheime dienst AIVD. Rutte staat nu 'door zijn tanden te liegen' als hij beweert dat Bernhard geen opdracht kon geven aan de geheime dienst. De premier doet dit om de koninklijke familie uit de wind te houden, aldus De Roy van Zuydewijn.



Vorige week schreef Rutte nog in antwoord op Kamervragen van Ronald van Raak (SP) over deze kwestie dat Bernhard 'geen opdrachtgever van de BVD of andere geheime diensten' was. En deze diensten hebben gewerkt binnen de wettelijke kaders, aldus de premier. "Hij zit gewoon te liegen", zegt De Roy van Zuydewijn daarover.

Volgens Van Raak is nog veel onduidelijk over de zaak. Hij sprak tijdens het debat van een 'doofpot'. De socialist wil dat de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten onderzoek doet naar de contacten tussen Bernhard en de geheime dienst. Alexander Pechtold (D66) hekelde tijdens het debat het feit dat Rutte een halfjaar heeft nodig gehad om de vragen van Van Raak te beantwoorden. (Novum)