Clicky


VDL Bus & Coach rust hybride bussen uit met speciale airconditioningunits van Thermo King

VDL Bus & Coach rust hybride bussen uit met speciale airconditioningunits van Thermo King
08-10-2014 11:04 | Nieuw Materieel | auteur De Redactie

BRUSSEL - VDL Bus & Coach, één van de grootste busfabrikanten in Europa, heeft voor 120 hybride bussen die zullen worden ingezet in Vlaanderen, gekozen voor speciaal gebouwde airconditioningsystemen van Thermo King, een fabrikant van temperatuurbeheerssystemen voor diverse toepassingen binnen de transportsector en een merk van Ingersoll Rand.

Als internationaal ontwikkelaar en bouwer van bussen en touringcars weet VDL als geen ander dat de vervoersbedrijven tegenwoordig duurzame oplossingen willen die weinig brandstof verbruiken, maar ook minder geluid maken en minder uitstoot creëren.

VDL legde bij Thermo King het verzoek neer voor een efficiënt, betrouwbaar en duurzaam HVAC-systeem (verwarming, ventilatie en airconditioning) dat passagiers optimaal comfort biedt.

Thermo King ontwikkelde in reactie hierop speciaal voor VDL een airconditioningsysteem. Het geavanceerde elektrische systeem werd afgeleid van de Thermo King Athenia™ E-rooftopunits in combinatie met een airconditioningmodule (AC) voor de bestuurder en een elektrische compressormodule.

“De noodzaak van duurzaam transport en passagiersmobiliteit versnelt de invoering van efficiëntere technologieën,” vertelt Peter Wouters, directeur bij VDL Bus Roeselare. “Thermo King heeft al lange tijd internationale ervaring met elektrische airconditioningsystemen voor bus en rail. Het bedrijf heeft dan ook de expertise in huis om deze oplossing voor ons te ontwikkelen. Thermo King is al vele jaren onze belangrijkste AC-leverancier en we zijn blij dat ze opnieuw in staat waren om in de meest uitdagende behoeften van hun klanten te voorzien.”

“Wij zijn trots dat wij opnieuw met VDL mochten werken en voor hen een efficiënt HVAC-systeem konden ontwikkelen dat werkt op basis van hernieuwbare energie zonder dat dit ten koste gaat van het comfort van passagiers en bestuurder,” reageert Gulsah Metinoz, portfoliomanager bij de busdivisie van Thermo King. “Onze oplossingen zijn gebaseerd op de meest efficiënte technologieën, worden afgestemd op de nieuwste duurzaamheidstrends en voldoen aan de regelgeving.”

De VDL Citea SLF-120 Hybrid is een seriële hybride bus van de volgende generatie. VDL heeft voor deze bus de huidige technieken verbeterd en nieuwe technologieën toegepast. In de airconditioningmodules die in de nieuwe VDL-bussen worden gebruikt, is de technologie van de Thermo King Athenia E airconditioningsystemen geïntegreerd.

De Thermo King Athenia E-serie is sinds de lancering in 2006 voor diverse exploitanten van hybride bussen het product van hun voorkeur. De serie onderscheidt zich door de hoge luchtstroming, die de rit voor de passagiers nog prettiger maakt, en de relatief kortere uitvoering van de unit, waardoor deze geschikt is voor diverse bustypes.

Er is gekozen voor condensorwisselaars met microkanalen waardoor een kleinere koudemiddelvulling volstaat en de kans op lekkage kleiner is. Dit draagt positief bij aan de doelen die gedurende de gehele waardeketen aan duurzaamheid worden gesteld.

De eerste VDL-bussen met Thermo King Athenia E airconditioningsystemen zullen in 2015 worden geleverd. De voertuigen gaan in diverse Vlaamse steden rijden.