Clicky


Timmermans maakt excuses aan nabestaanden MH17

Timmermans maakt excuses aan nabestaanden MH17
09-10-2014 13:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) biedt de nabestaanden van de MH17-inzittenden zijn verontschuldigingen aan. Dat heeft hij donderdag gezegd in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

In een korte verklaring liet Timmermans weten dat hij zijn uitspraken betreurt omdat de nabestaanden hiervan nog niet op de hoogte waren. "Ik betreur het zeer. En zeker de nabestaanden wil ik dus ook echt mijn verontschuldigingen daarvoor aanbieden."

Timmermans zei woensdagavond bij Pauw dat een van de slachtoffers met een zuurstofmasker is aangetroffen. De nabestaanden waren daar niet van op de hoogte. De bewindsman suggereerde bovendien dat het Australische slachtoffer de tijd heeft gehad het masker op te zetten.

Inmiddels is gebleken dat de onderzoekers die conclusie nog niet durven te trekken. "Daar wil ik helemaal niet op ingaan", zei Timmermans. "Dat is ook echt een zaak die in handen is van het Openbaar Ministerie. Nogmaals: ik had er gewoon niks over moeten zeggen."

Uit een verklaring die is verstuurd aan alle nabestaanden blijkt dat een van de slachtoffers een zuurstofmasker om zijn nek had. Het mondkapje is onderzocht op dna, speeksel en vingerafdrukken. Dat onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd.

Timmermans deed zijn uitspraken omdat hij 'te betrokken' is bij het onderwerp. "Het is een onderwerp dat mij veranderd heeft en mij altijd enorm raakt, maar het laatste wat ik wil doen is mensen laten schrikken die het al zo ontzettend moeilijk hebben." (Novum)