Clicky


Wilders: OM moet Samsom en Spekman alsnog vervolgen

Wilders: OM moet Samsom en Spekman alsnog vervolgen
10-10-2014 12:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders overweegt een zogeheten artikel 12-procedure te starten tegen PvdA-leider Diederik Samsom en partijleider Hans Spekman, zodat het Openbaar Ministerie hen alsnog moet vervolgen wegens uitspraken over Marokkanen. Dat laat Wilders vrijdag weten.

"Het kan niet zo zijn dat ik als verdachte wordt aangemerkt door het Openbaar Ministerie en de PvdA'ers Samsom en Spekman die spraken over het etnisch monopolie op overlast van Marokkaanse jongens en het vernederen van Marokkanen, met rust worden gelaten", zegt Wilders in een verklaring. "Dat is onrechtvaardig en lijkt op politieke justitie."

"Ik vind dat wij alle drie mogen zeggen wat we willen, maar het kan niet zo zijn dat er met twee maten wordt gemeten", vervolgt hij. Wilders kondigt aan dat hij met zijn advocaat de mogelijkheden van een artikel 12-procedure gaat bespreken.

Het OM maakte donderdag bekend dat Wilders wordt aangemerkt als verdachte wegens zijn uitspraken over 'minder Marokkanen'. Samsom en Spekman worden niet vervolgd vanwege uitspraken over Marokkaanse jongens die overlast veroorzaken. Tegen hen was ook aangifte gedaan, nadat Wilders daartoe had opgeroepen.

Samsom zei in 2011 in NRC Handelsblad dat Marokkaanse jongeren een 'etnisch monopolie' op overlast hebben. Spekman liet in 2008 in Vrij Nederland optekenen dat Marokkanen die niet deugen moeten worden 'vernederd'. Het OM vindt deze uitlatingen niet strafbaar omdat ze over gedrag gaan en niet over ras. (Novum)