Clicky


Nieuwe ebolabesmetting in Texas

Nieuwe ebolabesmetting in Texas
12-10-2014 15:43 | Buitenland | auteur De Redactie

DALLAS - DALLAS - Een werknemer van het ziekenhuis in Texas waar vorige maand een man met ebola werd behandeld heeft het virus opgelopen. Dat liet het Texaanse departement van volksgezondheid zondag weten op basis van een voorlopige test. De besmetting moet nog worden bevestigd door middel van een tweede test.

De medewerker meldde zich vrijdagavond met koorts en wordt sindsdien geïsoleerd. Volgens de autoriteiten verkeert de medewerker, die toen ze de patiënt behandelde beschermende kleding droeg, in stabiele toestand. De uitslag van de test kwam zaterdagavond laat binnen. De tweede test zal worden uitgevoerd door de ziektebestrijdingsdienst CDC in Atlanta.

CDC-chef Tom Frieden zei dat het veiligheidsprotocol mogelijk niet in acht is genomen. In een televisieprogramma zei Frieden dat onder meer zal worden bekeken hoe de verplegers hun beschermende kleding hebben uitgetrokken. Als dit niet op de juiste manier is gebeurd, kan dat tot besmetting hebben geleid. De onderzoekers zullen ook de procedures bekijken die gevolgd zijn bij het dialyseren en intuberen van de patiënt.

De gezondheidswerker was een van de verplegers die Thomas Eric Duncan behandelden. Duncan liep het virus op in Liberia. Hij kwam 20 september aan in Dallas en werd enkele dagen later ziek. Hij meldde zich op 25 september met koorts en buikpijn bij het ziekenhuis, maar werd toen naar huis gestuurd. Op 28 september werd hij alsnog opgenomen en sindsdien werd hij in quarantaine behandeld. Hij overleed woensdag.

De vier mensen met wie Duncan samenwoonde zijn ook in quarantaine geplaatst en worden 21 dagen in de gaten gehouden. Dat is de incubatietijd van het virus. Bijna vijftig mensen met wie Duncan mogelijk contact had voordat hij werd geïsoleerd worden ook in de gaten gehouden. (Novum/AP)