Clicky


1,3 miljoen Nederlandse e-mailadressen in hack

1,3 miljoen Nederlandse e-mailadressen in hack
13-10-2014 17:02 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Bij de diefstal van 1,2 miljard inloggegevens zaten 1,3 miljoen e-mailadressen en 5600 websites die eindigden op de extensie .nl. Dat heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) maandag bekendgemaakt. De getroffen partijen worden ingelicht.

Het centrum heeft de gegevens gekregen van de firma Hold Security, die begin augustus meldde dat het de dataset van 1,2 miljard inloggegevens gekregen had. Daarop vroeg het NCSC meteen om de gegevens.

Alle betrokken partijen worden geïnformeerd. Zo informeert de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland de houders van de getroffen .nl-websites. Ook worden de betrokken gemeenten, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en het ministerie van Defensie op de hoogte gesteld.

De eigenaren van de betrokken mailadressen worden bereikt via de internetproviders. Gebruikers die geen bericht van hun provider ontvangen kunnen er over het algemeen van uitgaan dat hun e-mailadres niet bij de gegevens zat die het NCSC heeft ontvangen.

Het NCSC informeert verder de getroffen partijen binnen de rijksoverheid en de vitale sectoren. Het centrum schat de impact overigens als beperkt. De veiligheid van websites van bijvoorbeeld de Belastingdienst en DigiD zijn niet in het geding geweest. De impact op vitale sectoren is beperkt, zo denkt het NSCS op het moment.

De gegevens van de dataset van Hold Security omvatten combinaties van inlognamen die meestal bestaan uit e-mailadressen, en wachtwoorden. Het gaat hierbij om de wachtwoorden die zijn gebruikt om in te loggen op de getroffen websites. Deze wachtwoorden zijn niet noodzakelijkerwijs gekoppeld aan e-mailaccounts. Het NCSC heeft geen beschikking over de wachtwoorden. (Novum)