Clicky


Drie grote pensioenfondsen hebben dekkingstekort

Drie grote pensioenfondsen hebben dekkingstekort
16-10-2014 09:57 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Drie van de vijf grootste pensioenfondsen hebben hun financiële situatie vorig kwartaal dusdanig zien verslechteren dat zij weer kampen met een dekkingstekort. Naast ambtenarenfonds ABP kwamen ook het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) onder de vereiste dekking uit, zo maakten ze donderdag bekend.

De dekkingsgraden van de drie fondsen dalen vooral als gevolg van de lage rente van de afgelopen maanden. Toch verwachten de pensioenfondsen niet dat zij de pensioenen volgend jaar hoeven te verlagen. Ze wijzen erop dat 2015 een overgangsjaar wordt, omdat de financiële spelregels voor pensioenen op 1 januari worden aangepast.

Het ABP zag zijn dekkingsgraad tussen juli en september met 3,6 procentpunt dalen naar 103,1 procent. PMT en PME komen met dekkingen van respectievelijk 102,8 en 102,6 nog lager uit. Dat is in beide gevallen een daling van 2,6 procentpunt, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van de fondsen.

Ook de twee andere fondsen van de 'grote vijf' - bouwfonds Bpf Bouw en zorgfonds PFZW - zagen hun financiële situatie verslechteren als gevolg van de lage rente. PFZW, het tweede fonds van Nederland, ging in dekking zelfs vijf procentpunt achteruit naar 105 procent. Bpf Bouw staat er met een dekking van 113,8 procent verhoudingsgewijs het beste voor.

De dekkingsgraad van pensioenfondsen is de verhouding tussen de waarde van hun beleggingen en de omvang van hun toekomstige pensioenbetalingen. De graadmeter geeft dus aan in hoeverre fondsen de pensioenen in de toekomst kunnen betalen. Voor elke euro die zij ooit nog moeten uitbetalen, moeten zij 1,05 euro in kas hebben.

Bij het berekenen van de toekomstige verplichtingen maken de fondsen gebruik van de marktrente. Als die laag staat, neemt de omvang van de verplichtingen toe. Als de huidige geldpot niet snel genoeg meegroeit, zakt de dekkingsgraad. Van De Nederlandsche Bank moeten fondsen minimaal een bepaalde dekking hebben. Hoe hoog die is, verschilt per fonds, maar ligt doorgaans tussen 104 en 105 procent. (Novum)