Clicky


Militair neergeschoten bij oorlogsmonument Canada

Militair neergeschoten bij oorlogsmonument Canada
22-10-2014 17:20 | Buitenland | auteur De Redactie

OTTAWA - Bij het Nationale Oorlogsmonument in de Canadese stad Ottawa heeft een man woensdag een militair neergeschoten. De militair, die de wacht hield bij het monument, werd afgevoerd met een ambulance, maar overleed later. De politie gaat inmiddels uit van meerdere schutters. Een daarvan is ook dood. Er wordt nog gezocht naar maximaal twee anderen.

Twee mensen zijn in een ziekenhuis opgenomen. Zij verkeren in stabiele toestand.

De politie kreeg rond 10.00 uur lokale tijd een melding van schoten bij het monument. De schutter was compleet in het zwart gekleed, zijn gezicht was bedekt met een sjaal. Nadat hij de militair had neergeschoten rende hij het parlementsgebouw in. Daar zouden vervolgens tientallen schoten zijn gelost. Eerder op de dag zei de politie dat er ook bij een nabijgelegen winkelcentrum schoten waren gelost, maar daar is ze op teruggekomen.

Mensen vluchtten na de schietpartij in paniek het parlementsgebouw uit. Premier Stephen Harper werd in veiligheid gebracht en heeft het gebouw verlaten, aldus zijn woordvoerder. Parlementariër Tony Clement schreef op Twitter dat er zeker dertig keer was geschoten en dat hij ongedeerd was. Het gevaar was volgens hem echter nog niet geweken.

De Amerikaanse ambassade in de stad is volledig afgesloten. Een evenement in Toronto, waarbij de Pakistaanse tiener Malala Yousafzai het Canadese ereburgerschap zou krijgen, is afgelast.

De regering verhoogde dinsdag al het dreigingsniveau van laag naar middelhoog 'vanwege een toename van algemene communicatie tussen radicale islamitische organisaties', zei een woordvoerder van de regering.

De Mounties, de Canadese politie, riepen mensen op Twitter op weg te blijven uit het gebied. Ook kregen inwoners van het centrum van Ottawa het advies zich niet bij ramen of op daken op te houden.

Maandag reed een man met een auto in op twee Canadese militairen. Een van hen overleefde de aanval niet. De dader had volgens de autoriteiten jihadistische sympathieën. Ze hadden de man al in het vizier en zijn paspoort was afgenomen toen hij probeerde naar Turkije te reizen. (Novum/AP)