Clicky


'Rabobank wil vastgoedbelegger BIM verkopen'

'Rabobank wil vastgoedbelegger BIM verkopen'
28-10-2014 09:29 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Rabobank heeft plannen om vastgoedbelegger Bouwfonds Investment Management (BIM) te verkopen. De bank heeft een makelaar ingehuurd voor de verkoop, die bedoeld is om de balans op te schonen en de vastgoedactiviteiten verder terug te schroeven. Dat meldt De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen.

De waarschijnlijke koper is volgens de bronnen een vastgoedbelegger. Rabobank verloor vorig jaar 817 miljoen euro op zijn vastgoedtak, waarna de bank besloot in te grijpen. Vorig jaar kondigde Rabobank al aan met ontwikkelaar van commercieel vastgoed MAB Development te stoppen. Rabobank Vastgoedgroep bevestigt aan de krant dat er een strategische evaluatie plaatsvindt rond BIM.

Door de balans op te schonen, hoeft Rabobank na 2019, als de Europese Basel III-regels van kracht worden, minder kapitaal als buffer aan te houden. De bank houdt momenteel 'alles tegen het licht waar niet de naam Rabo in zit', aldus een van de bronnen tegen de krant.

BIM is een van de vijf onderdelen die de Rabobank Vastgoedgroep vormen en heeft een beheerd vermogen van 5,9 miljard euro, voornamelijk afkomstig van pensioenfondsen. BIM belegt met name in agrarische grond, boerderijen, studentenhuizen, parkeergarages, zendmasten, glasvezel en woningen. In kantoren wordt minder geld gestoken. Omdat daar tijdens de crisis juist veel geld is verloren, staat BIM er relatief goed voor. De waarde van BIM wordt geschat op 110 tot 120 miljoen euro, aldus de krant. (Novum)