Clicky


Aangepaste dienstregeling blijft hele dag gelden

Aangepaste dienstregeling blijft hele dag gelden
29-10-2014 20:24 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Als de NS in de winter vanwege extreem weer de dienstregeling aanpast, dan blijft die de hele dag gelden. De NS heeft onderzocht of het mogelijk is of een aangepaste dienstregeling ook een dagdeel kan worden ingezet in plaats van de hele dag, maar dat blijkt volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) niet wenselijk.

Alleen in de ochtend met een aangepaste dienstregeling rijden is risicovol, schrijft Mansveld woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In dat geval moet gedurende de dag naar een reguliere dienstregeling worden overgeschakeld, terwijl de effecten van de storingen die zich voordeden in de ochtend nog aanwezig zijn, geeft de staatssecretaris aan.

Als alleen in de middag met een aangepaste dienstregeling wordt gereden, zou het daarnaast vrijwel onuitvoerbaar zijn de treinen die wel blijven rijden gedurende de dag te verlengen. "In beide scenario's zal de voorspelbaarheid voor de reiziger dus afnemen en het risico op overvolle treinen toenemen, waardoor de hinder voor reizigers juist toeneemt in plaats van afneemt", aldus Mansveld.

Bij weersomstandigheden zoals sneeuwval, flinke koude of een groot onweersfront wordt uit voorzorg de dienstregeling aangepast. In dat geval rijdt op veel trajecten dan elk halfuur een trein in plaats van elk kwartier. Landelijk zorgt dit voor ongeveer twintig procent minder treinen. Bij een aangepaste dienstregeling worden treinen waar mogelijk maximaal verlengd. (Novum)