Clicky


Minister Schultz trekt 750.000 euro uit voor stages zeevaart en waterbouw

Minister Schultz trekt 750.000 euro uit voor stages zeevaart en waterbouw
30-10-2014 13:59 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De maritieme sector kampt al jaren met een groot tekort aan Nederlandse zeevarenden. De kennismakingsstage die het maritieme bedrijfsleven de afgelopen jaren heeft georganiseerd om scholieren te interesseren voor het nautisch beroep is bewezen succesvol. Daarom heeft Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu besloten om de komende drie jaar (2015-2017) een bedrag beschikbaar te stellen van 250.000 euro per jaar.

"Voldoende aanbod van gekwalificeerd personeel is essentieel om Nederland aantrekkelijk te houden als maritiem vestigingsland en voor de veiligheid van Nederlandse schepen en de  Nederlandse kustwateren. Deze meeloopstage helpt jongeren om bewust te kiezen voor de maritieme sector. Daarom zet ik dit mooie project de komende drie jaar voort", aldus Minister Schultz van Haegen.

Uit een evaluatie van de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Rederijen en Waterbouwers blijkt dat 62% van de deelnemers aan de stage kiest voor Nautisch onderwijs. Het ministerie vergoedt 50% van de kosten die reders maken om jongeren te interesseren voor het zeevarende beroep. Dankzij deze extra financiële impuls is het mogelijk om jongeren van 14 en 15 jaar een weekend mee te laten zeilen met een opleidingsschip, jongeren van 16 jaar en ouder twee weken mee te laten varen met een koopvaardijschip én klassen voorlichting te geven over waterbouw.