Clicky


EU eens over uitstel naheffing

EU eens over uitstel naheffing
07-11-2014 15:21 | Financieel | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese ministers van financiën hebben vrijdag in Brussel afgesproken dat de naheffingen aan de Europese Unie pas tegen 1 september 2015 volledig moeten zijn betaald. Onder de aanname dat de cijfers en berekeningen correct zijn, zal Nederland de naheffing betalen, zo liet minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weten.

"Dit is onder de gegeven omstandigheden een voor Nederland acceptabele afspraak", aldus Dijsselbloem. "We verwachten nu meer openheid en zullen met de cijfers in de hand kijken hoe deze naheffing tot stand is gekomen.''

Zonder deze afspraak had Nederland had al per 1 december 642 miljoen euro aan de EU moeten overmaken. Het Verenigd Koninkrijk kreeg een naheffing van ruim twee miljard. Zes andere landen moeten ook betalen, de overige lidstaten krijgen geld teruggestort. Frankrijk krijgt zelfs een miljard euro terug.

Dijselbloem noemt het uitstel 'een belangrijk politiek signaal'. "Hiermee wordt bevestigd dat we met een zeer uitzonderlijke situatie te maken hebben, die in de toekomst moet worden voorkomen."

De Europese Commissie heeft beloofd dat er een diepgravende evaluatie om een herhaling van de gang van zaken te voorkomen. Het nieuws over de naheffingen werd op 23 oktober onthuld door de Financial Times, al bleken lidstaten op bestuurlijk niveau al eerder op de hoogte van de bedragen. (Novum)