Clicky


'Vrijstelling Code 95 verdwijnt'

'Vrijstelling Code 95 verdwijnt'
12-11-2014 10:12 | Transport | auteur De Redactie

ZOETERMEER -  In de loop van 2015 gaat er wat veranderen in de vrijstelling van de nascholingsverplichting voor de Code 95. Op dit moment hebben chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 een vrijstelling voor het volgen van de code 95 nascholing. Zij krijgen de code 95 automatisch bijgeschreven op het rijbewijs. Dit gaat verdwijnen. Dat heeft Mw. Wuite, woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag tegenover Transport Online bevestigd.

KNV, EVO en TLN melden woensdag dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft aangegeven dat in de loop van 2015 de code 95 niet meer automatisch wordt bijgeschreven op het rijbewijs. Elke chauffeur die de code 95 nog niet op zijn rijbewijs heeft staan bij invoering van de wijziging, moet vanaf dat moment alsnog aan de nascholingsverplichting van 35 uur voldoen.

De vrijstelling wordt ingetrokken omdat deze in strijd zou zijn met de Europese richtlijn 2003/59.

Chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 kunnen tot de komende wijziging van de regelgeving gebruik maken van de vrijstelling en de code 95 bij laten schrijven door het rijbewijs te verlengen of te vernieuwen.

Code 95

Sinds 10 september 2009 gelden voor professionele vrachtwagenchauffeurs nieuwe vakbekwaamheidsregels. De kern van de wijzigingen is een nieuw stelsel van basiskwalificatie en periodieke nascholing. Om de geldigheid van de vakbekwaamheid te verlengen moet per 5 jaar 35 uur aan nascholing gevolgd worden. De wijzigingen zijn afkomstig uit de Europese richtlijn 'vakbekwaamheid'. Met deze richtlijn (2003/59/EG) wordt gestreefd naar een verbetering van de verkeersveiligheid en de veiligheid van chauffeurs die op vrachtwagens rijden.

Chauffeurs krijgen in plaats van het papieren chauffeursdiploma een code vakbekwaamheid op het rijbewijs, achter de betreffende voertuigcategorie. De code vakbekwaamheid is vijf jaar geldig. Verlenging is alleen mogelijk als de chauffeur in de periode van vijf jaar 35 uur aan gecertificeerde nascholingscursussen volgen. Zonder een geldige code of juiste vrijstelling mag een chauffeur geen vervoer verrichten en kan de chauffeur bij controle een boete krijgen.