Clicky


Aldel weer open dankzij akkoord over stroomkabel

Aldel weer open dankzij akkoord over stroomkabel
13-11-2014 11:15 | Algemeen | auteur De Redactie

DELFZIJL - De vorig jaar failliet verklaarde aluminiumsmelter Aldel wordt begin volgend jaar weer opgestart. De fabriek kan weer open omdat er binnen drie jaar een stroomkabel komt tussen Duitsland en Delfzijl, waardoor Aldel kan profiteren van goedkopere stroom. De verwachting is dat ruim tweehonderd mensen voor volgend jaar weer aan het werk kunnen, meldt Aldel donderdag.

Volgens de Amerikaanse grootaandeelhouder Gary Klesch spelen ook verbeterde marktomstandigheden Aldel in de kaart. De aluminiumsmelter kwam in de problemen doordat het aanzienlijk meer geld kwijt was aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland. Vorig jaar raakten zeshonderd werknemers hun baan kwijt. Het ging om driehonderd werknemers van Aldel en driehonderd indirecte banen. Een deel van hen heeft al ander werk.

Karsten Pronk, voormalig directeur van Aldel, zegt dat 180 van de driehonderd ovens weer worden opgestart. Dat levert werk op voor tweehonderd werknemers. Klesch steekt vier miljoen euro in de herstart van de fabriek. Tientallen werknemers worden ingezet om de fabriek voor te bereiden op een zogeheten 'crashstart', waarbij de productie in een keer wordt hervat.

De vakbonden laten weten verheugd te zijn met het nieuws. "Dit is een fantastisch mooie dag voor Noordoost-Groningen. De Duitslandleiding is een mooie oplossing waar de werknemers actie voor hebben gevoerd'', zegt bestuurder van FNV Metaal Albert Kuiper. "Er zullen wel stevige discussies volgen over de nieuwe arbeidsvoorwaarden."

Zijn collega Jacqueline Twerda, bestuurder bij CNV Vakmensen, sluit zich bij Kuiper aan. "Wat veel mensen niet voor mogelijk hielden, gaat nu toch gebeuren: de ovens gaan weer branden. Dit bericht is een geweldige opsteker voor de werkgelegenheid in Groningen.''

Klaas Pijper, voormalig voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel, is 'ontzettend blij'. En ook burgemeester Emme Groot van Delfzijl spreekt van een fantastische dag. "Gezinnen van werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt hebben weer een volledig ander perspectief. Ook voor de middenstand is dit een enorme opsteker." (Novum)