Clicky


EU: meer sancties tegen separatisten Oost-Oekraïne

EU: meer sancties tegen separatisten Oost-Oekraïne
17-11-2014 17:39 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Unie bereidt nieuwe sancties voor tegen pro-Russische separatistische leiders in Oost-Oekraïne. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van de 28 lidstaten maandag in Brussel besloten.

De ministers hebben de Europese Commissie en de EEAS (de diplomatieke dienst van de EU) gevraagd om voor het eind van de maand een voorstel voor sancties voor te bereiden. Mensen die op de zwarte lijst komen krijgen geen visum voor de EU en hun tegoeden in de Unie worden bevroren.

De sancties zijn een vergelding voor de verkiezingen die de separatisten op 2 november hielden in de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk. De EU-ministers noemen de stembusgang illegaal en in strijd met de afspraken tussen Rusland en Oekraïne in het Minsk Protocol in september. Moskou, dat zijn zegen aan de separatistische verkiezingen heeft gegeven, wordt opgeroepen 'zijn verantwoordelijkheid te nemen'.

Over verdere economische sancties tegen Rusland is niets besloten, ondanks de recente berichten over militaire versterkingen die Moskou naar de separatistische gebieden stuurt. Mogelijk praten de EU-regeringsleiders over verdere strafmaatregelen tegen Rusland als ze op 18 en 19 december voor een top in Brussel bijeenkomen. (Novum)