Clicky


Boetes voor overtreden vervoersverbod pluimvee

Boetes voor overtreden vervoersverbod pluimvee
18-11-2014 17:08 | Overtredingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben maandag 17 november twee keer proces-verbaal opgemaakt voor overtredingen van het vervoersverbod voor pluimvee. Het vervoersverbod is ingesteld na het vaststellen van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp en geldt voor bedrijven en particulieren.

Een vervoersteam van de NVWA trof in Noord-Oost Nederland een rijdende vrachtwagen met pluimveeslachtafval aan. In Noord-Holland zagen politieagenten een vrachtwagen rijden, die na controle ook geladen bleek te zijn met slachtafval van pluimvee. Tegen de vervoerders wordt proces- verbaal opgemaakt. De lading wordt uit voorzorg naar de destructor gebracht.

Om eventuele insleep en verspreiding van vogelgriep te voorkomen, geldt sinds afgelopen zondagmorgen 16 november 11.30 uur een zogeheten standstill. Dat betekent dat er voor heel Nederland een totaal vervoersverbod is ingesteld voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel voor pluimveebedrijven.

Voor bedrijven die naast pluimvee ook andere dieren hebben, geldt het vervoersverbod ook voor die andere dieren en de mest van deze dieren. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is ook een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland ingesteld.

Op maandagavond 17 november heeft het ministerie van Economische Zaken besloten om het vervoersverbod te wijzigen voor eieren en vlees van gevogelte. Het vervoer van en naar pluimveehouderijen, slachterijen en uitsnijderijen van gevogelte is niet toegestaan. Transport van eieren en vlees van gevogelte vanaf bijvoorbeeld erkende distributiecentra naar de detailhandel is toegestaan, omdat dit vervoer geen risico vormt.

De NVWA houdt samen met onder meer de politie, douane en Koninklijke Marechaussee toezicht op de naleving van het vervoersverbod. Bij overtredingen treedt de NVWA streng op en maakt in alle gevallen proces-verbaal op.