Clicky


Doden door sneeuwstorm VS

Doden door sneeuwstorm VS [+foto's]
19-11-2014 10:21 | Buitenland | auteur De Redactie

BUFFALO - Koning Winter is dit jaar vroeg gearriveerd in de Verenigde Staten. Op veel plaatsen daalde de temperatuur tot of onder het vriespunt. Een sneeuwstorm zorgde in de stad Buffalo, in de staat New York, voor een dik pak sneeuw en zeker vier mensen kwamen in het noodweer om het leven. Automobilisten kwamen vast te zitten op de snelweg en de politie moest met sneeuwscooters dekens uitdelen.

De staat New York is wel wat gewend als het op sneeuwstormen aankomt, maar de storm van dinsdag is volgens velen een van de zwaarste in de geschiedenis. Rond Buffalo lag een pak sneeuw van ruim een meter en de New York State Thruway werd over een lengte van 212 kilometer afgesloten vanwege de sneeuw.

Volgens Dan Weiller van de Thruway Authority kwamen zo'n honderdvijftig voertuigen vast te zitten. Met sneeuwscooters en terreinwagens werden de gestrande automobilisten voorzien van dekens en een noodrantsoen. Tegen de avond dalen de temperaturen verder en de verwachting is dat de gestrande reizigers dan worden geëvacueerd.

In New Hampshire en op veel andere plekken zorgden spekgladde wegen voor veel ongelukken. In Michigan viel bijna een halve meter sneeuw en diverse vluchten moesten worden geannuleerd. Ook het zuidoosten van de VS werd niet gespaard: scholen in North Carolina bleven dicht en op veel wegen was het glijden geblazen door een laag ijs op het wegdek.

Volgens meteorologen zijn de temperaturen in alle vijftig Amerikaanse staten tot het vriespunt gedaald. De lage temperaturen doen volgens hen meer denken aan januari dan aan november. De National Weather Service waarschuwt dat de sneeuwval - die wordt veroorzaakt door een koude wind die over de warmere Great Lakes waait - tot woensdag kan aanhouden. Op sommige plaatsen kan tot twee meter sneeuw vallen. (Novum/AP)