Clicky


Vlissingen is blut: Aanvraag 'Artikel 12' status

Vlissingen is blut: Aanvraag 'Artikel 12' status
06-12-2014 06:05 | Binnenland | auteur Marcel van der Voort

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen krijgt de begroting de komende jaren niet sluitend. De gemeente voorziet dat ze meer geld moet uitgeven dan er binnenkomt. Daarom heeft de gemeenteraad het Rijk om hulp gevraagd. De raad heeft recentelijk de 'Artikel 12 status' aangevraagd.

Hoe ontstaan?

Dit heeft een aantal oorzaken:

Jarenlang is er veel geld uitgegeven aan het opknappen van de stad;
Ook heeft de gemeente veel geld geïnvesteerd in de aankoop van grond, met als doel om nieuwe woningen te bouwen. Vooral de aankoop van het Scheldekwartier heeft veel geld gekost. Om deze terreinen bouwrijp te maken, heeft de gemeente veel geld uitgegeven aan bijvoorbeeld het schoonmaken van de grond de aanleg van wegen.
De verkoop van de gronden valt zwaar tegen, mede door de economische crisis. Ook is de waarde van de grond inmiddels vaak lager, dan het geld dat in deze terreinen is geïnvesteerd;


Net als voor het opknappen van de stad, is ook voor de aankoop en inrichting van de gronden, veel geld geleend. De rente en aflossing van deze leningen zijn hoog. De gemeente kan op dit grote deel van de uitgaven niet bezuinigen;


In de gemeente wonen in verhouding meer mensen een laag inkomen of een uitkering. Daardoor betalen inwoners minder gemeentelijke belastingen en geeft de gemeente meer geld uit aan financiële ondersteuning. Bovendien geeft het Rijk elke gemeente naar verhouding hetzelfde bedrag voor de ondersteuning, waardoor Vlissingen meer moet bijbetalen.

Wat betekent Artikel-12?

Het Rijk neemt nu alle financiën van de gemeente door en beoordeelt of en hoe het de gemeente kan helpen. Het kan 1,5 jaar duren voordat het Ministerie van Binnenlandse Zaken besluit of we ook echt een Artikel-12 status krijgen toegewezen. Krijgen we de status toegewezen, dan komt de gemeente in aanmerking voor extra geld uit het gemeentefonds en blijft de gemeente onder toezicht staan van het Rijk.