Clicky


Hoogbejaard echtpaar wint zaak tegen gemeente Dantumadiel

Hoogbejaard echtpaar wint zaak tegen gemeente Dantumadiel
09-12-2014 13:15 | Binnenland | auteur De Redactie

GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft dinsdag bepaald dat een hoogbejaard echtpaar uit het Friese Dantumadiel voorlopig nog recht heeft op huishoudelijke hulp.

Een algemene bezuinigingsmaatregel als gevolg van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die alle burgers in een gemeente treft, kan niet, volgens de rechtbank.

Het echtpaar en hun dochter maakten bezwaar tegen de gemeente Dantumadiel omdat per 1 januari de kosten voor huishoudelijke hulp niet meer vergoed worden in het kader van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Volgens hun advocaat heeft de Friese gemeente zonder naar de specifieke situatie van het echtpaar te kijken een streep door de vergoeding gezet 'en dat is tegen de regels'.

"Wat voor Dantumadeel geldt, geldt ook voor de rest van de Nederland", reageert Corrie van Brenk van FNV Zorg. "Gemeenten mogen niet zomaar de thuiszorg stoppen. Zonder die zorg zullen veel ouderen en kwetsbare mensen vervuilen, vereenzamen of zieker worden. Ouderen en kwetsbare mensen blijven zorg nodig hebben, ook na 1 januari 2015."

FNV Zorg roept mensen op massaal bezwaar te maken als gemeenten zomaar met de thuiszorg stoppen. (Novum)