Clicky


Willem-Alexander opent Nationaal Militair Museum

Willem-Alexander opent Nationaal Militair Museum
11-12-2014 16:35 | Binnenland | auteur De Redactie

SOEST - Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag het nieuwe Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg geopend. Met kanonschoten werd dat ook buiten aangekondigd. Daar is een groot park is aangelegd op het voormalige militaire terrein.

De koning kreeg vervolgens een rondleiding over het complex van 35 duizend vierkante meter. Volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is het museum een erkenning van het werk van de krijgsmacht.

De krijgsmacht had flink uitgepakt voor de openingsceremonie in het museum, dat alle topstukken uit de Nederlandse militaire historie herbergt, zoals een Leopard-tank en een F-16. "Geschiedenis wil nooit verleden tijd worden, geschiedenis doet er toe en blijft fascineren", aldus de minister, die ook verwees naar de rol van 'leger en vloot' in de vaderlandse geschiedenis. "Ze horen tot de oudste instellingen van onze staat.''

Het museum, een samenvoeging van het Legermuseum en het Militaire Luchtvaart Museum, wil de bezoekers 'persoonlijke en aangrijpende verhalen' vertellen van militairen en veteranen uit verschillende tijdperken. Een voorproefje daarvan was bij de opening al te zien en te horen in korte filmpjes waarin militairen verhaalden over hun loopbaan bij Defensie. Die namen soms verrassende en pijnlijke wendingen zoals voor militaire verpleegkundige Jaaike Bransma, die in Afghanistan bij een bomaanslag een been verloor.

Het museum en het daaromheen liggende nieuwe Park Soesterberg gaan zaterdag open voor het publiek. (Novum)