Clicky


Vakbonden blij met initiatief van Brink’s

Vakbonden blij met initiatief van Brink’s
06-01-2015 17:21 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen zijn verheugd dat geldtransporteur Brink’s het initiatief heeft genomen door GSN, G4S en Securcash uit te nodigen voor overleg over het in dienst nemen van personeel, dat door een reorganisatie bij Brink’s dit jaar hun baan verliest.

Leen van der List, actiecoördinator FNV : “Dit initiatief had Brink’s veel eerder kunnen nemen. Nu is het aan de nieuwe uitvoerders om hun verantwoordelijkheid te nemen en het gesprek met Brink’s aan te gaan. Het wordt tijd om spijkers met koppen te slaan. De medewerkers van Brink’s verdienen duidelijkheid over hun toekomst. ”

Naleving cao Particuliere Beveiliging

In de cao Particuliere Beveiliging, waaronder de nieuwe uitvoerders vallen, staat in artikel 95 dat -als het werk niet verdwijnt, maar overgaat naar een andere werkgever-, de werknemers het werk volgen. Sanne van der Meulen, actiecoordinator CNV: “De nieuwe uitvoerders hebben de plicht hun eigen cao na te leven. Krijgen wij voor 9 januari 2015 geen uitsluitsel dat de nieuwe uitvoerders conform de cao het gesprek met Brink’s aangaan, dan zullen wij ons beraden op nadere stappen.”

Sociaal plan

Afspraken tussen Brink’s  en de nieuwe uitvoerders over het in dienstnemen van een substantieel aantal werknemers kunnen ook bijdragen aan het bereiken van een sociaal plan met Brink’s. De bonden willen dat het sociaal plan vier jaar geldt: tot eind 2018. Van der List: “Hoe meer werknemers overgaan naar de nieuwe uitvoerders, hoe meer mogelijkheden ontstaan voor de werknemers voor wie geen plek meer is.”

Achtergrond

Bij Brink’s Nederland werken 1.080 mensen. Het verlies van Rabobank en SNS Bank als klanten leidt tot het verdwijnen van ruim 600 banen en de sluiting van de vestigingen in Arnhem, Rotterdam en Zwolle. Ook het hoofdkantoor in Houten zal vrijwel verdwijnen. Het werk verdwijnt niet, maar zal worden overgenomen door Geld Service Nederland (GSN) en haar onderaannemers. Een deel van het ervaren personeel van Brink’s zou daarom prima aan de slag kunnen bij deze nieuwe uitvoerders.