Clicky


Duitsland: Turkije moet extremisten tegenhouden

Duitsland: Turkije moet extremisten tegenhouden
12-01-2015 17:42 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN - Turkije moet meer doen om te voorkomen dat extremisten de grens met Syrië oversteken en zich aansluiten bij Islamitische Staat of andere extremistische organisaties. Dat heeft het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst Hans-Georg Maassen maandag gezegd.

Volgens de Duitse autoriteiten zijn zeker 550 mensen uit Duitsland naar Syrië en Irak vertrokken om zich aan te sluiten bij extremistische groepen. Ook uit andere landen zijn jihadstrijders naar het Midden-Oosten vertrokken. Maassen zei maandag dat Turkije een sleutelpositie bekleedt, omdat zo'n negentig procent van de islamisten via dat land doorreizen naar Syrië en Irak.

Pogingen om extremisten tegen te houden zijn volgens Maassen weliswaar gedeeltelijk succesvol, maar het aantal dat het einddoel bereikt is nog altijd te hoog. Maassen wil dan ook dat de Turken verdere maatregelen treffen.

De Turkse premier Ahmed Davutoglu bracht maandag een bezoek aan Berlijn en verwierp de suggestie dat zijn regering niet genoeg doet om terrorisme tegen te gaan. De premier benadrukte dat Turkije een populaire toeristenbestemming is en grote hoeveelheden buitenlanders het land jaarlijks bezoeken. Evenwel 'wordt elke tip geëvalueerd en werken de inlichtingendiensten samen', aldus Davutoglu. Zevenduizend mensen zijn tegengehouden bij de Turkse grens en 1500 tot tweeduizend zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst. (Novum/AP)