Clicky


Verdachte man opgepakt bij EP in Brussel

Verdachte man opgepakt bij EP in Brussel
02-02-2015 20:33 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De politie in Brussel heeft maandag enkele gebouwen van het Europees Parlement ontruimd om een verdachte auto te controleren op explosieven. De eigenaar van het voertuig - een man in camouflagekleding die zich verdacht gedroeg - werd aangehouden.

In de auto werden geen explosieven aangetroffen, wel een vuurwapen en een kettingzaag. De verdachte, een Slowaak geboren in 1982, werd aangeklaagd wegens 'dreigen met een aanval, bezit van een verboden wapen en ongeautoriseerd bezit van een vuurwapen waarvoor een vergunning is vereist'. De man 'zei dat hij de voorzitter van het parlement wilde spreken', liet het parket weten. Hij stelde zich geen moment agressief op, maar wilde tegenover de politie geen verklaring geven voor zijn gedrag.

EP-woordvoerder Jaume Duch Guillot zei dat ongeveer vijfhonderd mensen de gebouwen uit voorzorg moesten verlaten. Het betrof vier administratieve gebouwen en het bezoekerscentrum. Rond 13.00 uur werden de gebouwen weer vrijgegeven en konden medewerkers terugkeren naar hun werkplekken.

Het incident bij het parlement was een van drie die de politie maandag op de been brachten en het verkeer in het centrum van Brussel parten speelden. Zo werd een man opgepakt die met zijn smartphone foto's van het federaal parket maakte. Militairen die het gebouw bewaakten waarschuwden de politie toen zij de man wilden vragen wat hij aan het doen was en hij ervandoor ging. Zijn bestelauto werd met honden doorzocht, maar uiteindelijk mocht de man gewoon gaan. Ook een alarm in een straat bij de Amerikaanse ambassade, waar een auto was achtergelaten, bleek loos te zijn.

De Belgische autoriteiten verkeren in verhoogde staat van waakzaamheid na de terreuraanslagen van 7-9 januari in Parijs en een reeks politie-invallen bij vermoedelijke extremisten in België en Frankrijk. (Novum)