Clicky


'Grieken willen geen kwijtschelding schuld'

'Grieken willen geen kwijtschelding schuld'
03-02-2015 09:42 | Buitenland | auteur De Redactie

LONDEN - Griekenland heeft zijn eis voor een kwijtschelding van Europese schulden ingetrokken en stelt nu een omruil van bestaande staatsobligaties voor nieuwe soorten leningen voor. Dat komt naar voren uit de plannen die de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, ontvouwde op een bijeenkomst in Londen.

Het gaat om nieuwe leningen die alleen rente dragen als de Griekse economie groeit en leningen die geen einddatum hebben. Met de ruil kan worden voorkomen dat Griekenland zijn schuldeisers met wanbetaling confronteert. De wissel zou een deel van de Griekse schuld betreffen die wordt gehouden door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Unie. De leningen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de private sector worden buiten beschouwing gelaten.

Varoufakis is bezig met een rondgang door Europa na de overwinning van Syriza bij de Griekse verkiezingen. Dinsdag brengen hij en premier Alexis Tsipras een bezoek aan Rome. Brussel en Parijs staan ook nog op de agenda deze week. (Novum)