Clicky


Jordanië hangt twee terreurverdachten op

Jordanië hangt twee terreurverdachten op
04-02-2015 09:39 | Buitenland | auteur De Redactie

AMMAN - Jordanië heeft woensdag in een snelle reactie op de brute moord op een van zijn gevechtspiloten door Islamitische Staat twee terreurverdachten opgehangen, onder wie de vrouw die Amman zou hebben willen ruilen voor de piloot. Dat heeft een woordvoerder van de regering bekendgemaakt. Dinsdag werd op internet een video van de dood van de piloot, de 26-jarige Muath Al-Kaseasbeh, verspreid.

Het tweetal Irakezen Sajida al-Rishawi en Ziad al-Karbouly werd opgehangen in de gevangenis Swaqa, tachtig kilometer ten zuiden van Amman. Tegen zonsopkomst voerden twee ambulances hun lichamen af.

Jordanië zou Al-Rishawi, een zelfmoordterroriste die haar terreurdaad in 2005 niet wist te volbrengen, hebben willen ruilen voor Al-Kaseasbeh. De onderhandelingen werden gestaakt toen Amman geen teken van leven van de piloot ontving van IS. Het lijkt erop dat hij begin januari al werd vermoord.

Toen het nieuws van de dood van de piloot in Jordanië bekend werd, gingen in Amman tientallen woedende betogers de straat op. Zij hielden een mars richting het koninklijk paleis en riepen leuzen tegen de terreurgroep. Ook in de woonplaats van Al-Kaseasbeh werd gedemonstreerd. Onder de bevolking van Jordanië bestaat veel weerstand tegen de deelname van hun land aan de internationale coalitie tegen IS, maar Jordanië heeft eerder laten weten zich niet uit de coalitie te willen terugtrekken.

Al-Kaseasbeh kwam in december in handen van IS nadat zijn F-16 in de buurt van het rebellenbolwerk Raqqa was gecrasht. Hij nam deel aan een missie van de internationale coalitie die doelwitten van IS bombardeert.

In de ruim twintig minuten durende video van zijn dood vertoont Al-Kaseasbeh tekenen van fysieke mishandeling, waaronder een blauw oog. Tegen het einde van de video staat hij in een oranje overall in een stalen kooi. Een gemaskerde strijder steekt een spoor van brandstof aan die naar de kooi leidt. Vervolgens is te zien hoe het lichaam van de piloot vlam vat. In de video is het logo aangebracht van al-Furqan, de mediatak van IS.

In Washington zwoeren de Jordaanse koning Abdullah II en president Barack Obama de strijd tegen IS voort te zetten. (Novum/AP)