Clicky


Meldplicht bij bedreiging veiligheid

Meldplicht bij bedreiging veiligheid
05-02-2015 14:06 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Mensen die de nationale veiligheid bedreigen, kunnen straks een meldplicht opgelegd krijgen. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel daarvoor, maakte het donderdag bekend. Het gaat vooral om mensen die geradicaliseerd zijn, maar niet kunnen worden vastgezet.

Ook wordt op verzoek van de regering onderzocht of de veiligheidsdiensten die zich in Nederland bezighouden met de bestrijding van terrorisme, versterkt moeten worden. Het kabinet heeft onder meer de geheime diensten AIVD en MIVD, politie, marechaussee en justitie gevraagd om te kijken of ze bij het voortduren van de huidige dreiging versterkt moeten worden.

Nu zijn de diensten nog in staat om de terroristische dreiging aan te pakken, stelt de regering. De aanslagen in Brussel en Parijs, de arrestaties in Verviers en de vertrekkende en terugkerende Nederlandse jihadgangers tonen echter aan dat de terroristische dreiging langdurig van aard is. Mocht blijken dat de capaciteit in de toekomst moet worden uitgebreid, dan kan de financiering daarvan geen belemmering zijn, benadrukt de regering.

De marechaussee neemt op korte termijn beveiligingstaken van de politie over. Volgens de hoogste politiebaas, Gerard Bouman, kunnen de politieagenten zich daardoor meer richten op hun gewone taken.

De bewaking van bijvoorbeeld joodse instellingen, vanwege terreurdreiging, vergt veel capaciteit. Bouman spreekt van een substantiële ontlasting als de marechaussee een deel van dat werk overneemt.

"Wij horen in de wijk actief te zijn en willen voortdurend met de bevolking in contact blijven staan om hulp te bieden waar en wanneer dat nodig is. Dat vergt onze volle aandacht en inzet, zeker in tijden waarin spanningen binnen onze samenleving toenemen."

Op straat blijft de politie volgens Bouman onverminderd zichtbaar. De politie blijft bijvoorbeeld extra aanwezig op de stations in de vier grote steden.

De Bijstandseenheid van de marechaussee neemt de bewaking en beveiliging van een aantal objecten over. Commandant luitenant-generaal Hans Leijtens: "De Bijstandseenheid is uitstekend uitgerust en voorbereid voor het huidige dreigingsniveau, maar kan - als het erop aankomt - ook héél snel opschalen om nog grotere uitdagingen het hoofd te bieden. Wij bewaken en beveiligen al objecten en personen die voor Nederland van groot belang zijn." (Novum)