Clicky


Griekenland zet in op lager overschot

Griekenland zet in op lager overschot
18-02-2015 13:22 | Buitenland | auteur De Redactie

ATHENE - De eurolanden brengen het prille herstel van de Griekse economie in gevaar door onnodig hoge eisen te stellen aan het begrotingsoverschot van Griekenland. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis afgelopen week tegen zijn collega's in de eurogroep gezegd, zo blijkt uit zijn bijdrage aan de onderhandelingen over Griekenland, die woensdag online verschenen.

De eurolanden en het IMF hebben Griekenland opgedragen het zogeheten primaire overschot op hun begroting dit jaar te laten toenemen tot drie procent en in 2016 te laten groeien naar 4,5 procent. Volgens de Grieken wordt het uiteindelijke doel, een verlaging van de Griekse staatsschuld naar een houdbaar niveau, ook al bereikt met een overschot van anderhalf procent. Die plus werd vorig jaar al gerealiseerd.

De Grieken streven naar nieuwe afspraken over financiële steun. In dat kader dienen zij naar verwachting woensdag een verzoek in bij de eurolanden voor een tijdelijke verlenging van de noodkredieten, tegen aangepaste voorwaarden. De eurolanden willen vooralsnog echter alleen instemmen met een verlenging van de leningen als de Griekse regering vasthoudt aan de eerder overeengekomen voorwaarden. (Novum)