Clicky


Uitzending Tros Radar over Loterijverlies gaat maandagavond door

Uitzending Tros Radar over Loterijverlies gaat maandagavond door
23-02-2015 18:05 | Binnenland | auteur De Redactie

LELYSTAD - De aflevering van het consumentenprogramma Tros Radar met een item over Loterijverlies mag maandagavond worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in Lelystad maandag bepaald.

Stichting Loterijverlies spande maandag een kort geding aan tegen de AVROTROS om een verbod op de uitzending af te dwingen. De belangenorganisatie wilde daarmee voorkomen dat het consumentenprogramma negatieve uitspraken zou doen over de kansen voor deelnemers om geld terug te vorderen bij de Staatsloterij.

"De rechter stelde vast dat van laster geen sprake is, dat er voldoende hoor en wederhoor door AVROTROS is toegepast en dat de vrees van Loterijverlies om negatief te worden weggezet, niet aannemelijk is geworden", aldus de rechtbank.

De Hoge Raad bepaalde vorige maand dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan. De zaak tegen de Staatsloterij werd aangespannen door Loterijverlies.

Door de uitspraak heeft Loterijverlies naar eigen zeggen een uitstekend uitgangspunt om voor haar ruim 100.000 deelnemers geld terug te vorderen. De stichting vraagt mensen nu in spotjes en dagbladen om zich voor 35 euro aan te sluiten en samen een schadevergoeding te eisen.

Radar laat maandag twee deskundigen aan het woord over de haalbaarheid van de zaak. Ook de algemene voorwaarden van Loterijverlies worden onder de loep genomen. Het consumentenprogramma kreeg de afgelopen weken tientallen vragen van mensen of het zinvol is om zich aan te sluiten bij Loterijverlies.

Ferdy Roet van de stichting haalde vorige week hard uit naar Radar en wil maandag niet in de uitzending komen. Het proces tegen de Staatsloterij zou door de 'ongenuanceerde en vooringenomen journalistiek' schade oplopen. (Novum)