Clicky


Verdachte moord Nemtsov legt bekentenis af

Verdachte moord Nemtsov legt bekentenis af
08-03-2015 22:56 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - Een van de verdachten van de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov heeft zondag een bekentenis afgelegd. Zaur Dadaev en een andere verdachte zijn in staat van beschuldiging gesteld. De drie andere verdachten zijn nog niet aangeklaagd, maar blijven voorlopig wel vastzitten.

Wat Dadaev precies heeft bekend zei een woordvoerster van de rechtbank niet. Dadaevs arrestatie werd zaterdag bekendgemaakt, samen met die van Anzor Goebasjev. Die laatste heeft voor een beveiligingsbedrijf in Moskou gewerkt. Dadaev maakte in het verleden deel uit van een bataljon van de veiligheidstroepen in Tsjetsjenië. De nieuwsagentschappen Tass and RIA Novosti meldden op gezag het hoofd van de Russische veiligheidsraad dat ze zijn gearresteerd in Ingoesjetië, een republiek die grenst aan Tsjetsjenië.

Russische media meldden op basis van anonieme bronnen dat er ook een zesde verdachte was, maar dat die zich zaterdag opblies in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny nadat de politie zijn appartement had omsingeld. De Russische autoriteiten hebben nog niet op deze berichten gereageerd.

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov omschreef Dadaev als een 'zeer religieus man' die zich beledigd voelde door commentaar van Nemtsov op de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. De Russische autoriteiten spraken eerder al over een mogelijk religieus motief voor de moord op Nemtsov.

Nemtsov werd vorige week vrijdag in Moskou doodgeschoten, op steenworp afstand van het Kremlin. Enkele uren voor de moord had Nemtsov op de radio nog fel uitgehaald naar Poetin vanwege diens 'gestoorde, agressieve' beleid in Oekraïne. Poetin heeft beloofd er alles aan te doen om de daders te berechten. Toch blijven de details rondom de moordzaak in nevelen gehuld. De Russische oppositie vindt het maar moeilijk te geloven dat de moord zo dichtbij het Kremlin had kunnen plaatsvinden zonder dat de autoriteiten erbij betrokken waren. (Novum/AP)