Clicky


Britse zender ITV koopt Talpa

Britse zender ITV koopt Talpa
12-03-2015 09:48 | Financieel | auteur De Redactie

HILVERSUM - John de Mol verkoopt Talpa aan de Britse commerciële televisiezender ITV. De Mol ontvangt 500 miljoen euro voor zijn mediabedrijf. En dat bedrag kan nog oplopen tot 1,1 miljard, maar dan moet Talpa de komende jaren wel goed blijven presteren. Verder moet de Mol betrokken blijven bij de onderneming.

De mediaondernemer wil zich weer gaan richten op wat hij echt leuk vindt: het bedenken van nieuwe tv-formats. Door de groei van zijn bedrijf werd zijn tijd steeds meer opgeslokt door werkzaamheden die hij liever niet doet, zoals vergaderen en praten over cijfers.

Het Britse ITV wil dat Talpa, dat als apart bedrijf blijft opereren, de komende jaren financieel flink groeit. De overname komt niet echt als een verassing. Meerdere gegadigden toonden al interesse in het mediabedrijf.

ITV is het grootste commerciële televisienetwerk in Groot-Brittannië en daarmee tegenhanger van de publieke omroep BBC. Het concern is bekend van tv-hits als The Avengers, Mr Bean, Spitting Image, The X Factor en Downton Abbey.

De Mol begon in 2005 met Talpa, dat latijn is voor 'mol'. Tegelijk werd ook de gelijknamige televisiezender gelanceerd. Die haalde het niet. Maar Talpa bleef wel succesvolle programma's maken. Talentenjacht The Voice, bijvoorbeeld, wordt inmiddels in 180 landen uitgezonden. En met realityshow Utopia hoopt de tv-producent op een nieuwe internationale kaskraker. Ook Radio 538 en SLAM!FM horen bij Talpa. En het bedrijf is medeaandeelhouder van televisiebedrijf SBS.

De Mol, die bijna 60 is, deed al eerder een mediabedrijf van de hand. In 2000 verkocht hij samen met Joop van den Ende Endemol voor 5,5 miljard euro aan het Spaanse telecombedrijf Telefónica. De Mol zegt dat hij ruim een jaar geleden met Talpa in dezelfde situatie was beland als destijds bij Endemol. ,,Ik was als hoofd van een bedrijf weer op het punt gekomen dat dingen me begonnen tegen te staan.''

Overigens kocht De Mol Endemol later weer voor een deel terug. Tijdelijk, want inmiddels is het in handen van Mediaconcern 21st Century Fox en investeringsmaatschappij Apollo Global Management. (Novum)