Clicky


Rechtbank matigt straf 'marktplaatsfraude'

Rechtbank matigt straf 'marktplaatsfraude'
16-03-2015 16:49 | Binnenland | auteur De Redactie

HAARLEM - Na een eis van vijf jaar cel wegens grootschalige internetoplichting en witwassen heeft de rechtbank in Haarlem de 29-jarige Remy D. maandag veroordeeld tot 32 maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk.

De rechtbank kwam op verschillende onderdelen van de aanklacht tot vrijspraak wegens onvoldoende bewijs. Bovendien ziet de rechtbank meer heil in behandeling van D. via een verplicht dagprogramma in een vorm van begeleid wonen. D. lichtte samen met vier kornuiten honderden mensen op via Marktplaats.nl door bestelde en betaalde goederen niet te leveren.

De rechtbank verweet bende-kopstuk D. dat hij ,,financiële schade, stress en verdriet" heeft aangericht. ,,Het ging bij de verkopen weliswaar niet om hoge bedragen, maar veel mensen kopen op internet omdat ze zich geen nieuwe spullen kunnen veroorloven", aldus de voorzitter van de rechtbank. Hij stelde dat de internethandel ,,forse reputatieschade" heeft opgelopen.

D. moet van de rechtbank ook de schade vergoeden van bijna driehonderd gedupeerden die een claim indienden. Volgens de rechtbank gaat het daarbij om gemiddelde bedragen van 150 euro. Verder hangt hem nog de ontneming van zijn criminele winst boven het hoofd. Justitie schatte de totale omzet van zijn bende eerder op ongeveer een kwart miljoen euro, afkomstig van zo'n 2200 slachtoffers.

De vier mededaders van D. kregen maandag straffen tot een jaar cel opgelegd. Onder leiding van D. stuurden zij katvangers aan, die hun rekeningen en bankpassen tegen vergoeding beschikbaar stelden om betalingen op te laten storten. De aangeklaagde katvangers in het proces, waarin totaal 34 mensen terecht stonden, kregen straffen tot 120 uur dienstverlening.

Tezamen met zijn handlangers bood D. op Marktplaats vooral smartphones, tablets en spelcomputers te koop aan. Door het gebruik van steeds wisselende bankrekeningen en variaties op de namen van de bankrekeninghouders waren ze moeilijk op te sporen. D. leefde maandenlang royaal van de buit. Het geld ging allemaal op, onder meer aan dure kleding. (Novum)