Clicky


133. Nieuwe auto!

133. Nieuwe auto!
23-03-2015 09:34 | Columns | auteur De Redactie

Vandaag heb ik mijzelf een nieuwe auto cadeau gedaan, en nog wel een vrachtauto! Hij is prachtig mooi.
 
Dit model, want dat is het natuurlijk, kwam ik tegen in de Wereldwinkel en ik was er gelijk helemaal weg van. Het komt niet uit een high-tech fabriek en zou in de ‘echte’ modelautowereld nauwelijks een Z-model genoemd worden. Even voor de leken: een A-model is een perfect model, een autootje met alles erop en eraan, en een B-model is een A-model met een foutje, zoals een ontbrekend motorblok of niet draaiende wielen.

Ergens op Madagascar heeft iemand eerst een vuilnisbelt afgestruind, op zoek naar nog bruikbare spullen, en daarna is hij of zij thuis aan het knutselen geslagen, met dit als eindresultaat. Op de foto is het allemaal niet zo goed te zien, maar de cabine is voorzien van twee buitenspiegels, een stuur en een bestuurdersbank. De tank van de oplegger is in een vorig leven een busje luchtverfrisser geweest, en de platte bovenkant, het ‘loopbordes’ was voorheen een blik dasboard polish. De wielen kunnen draaien. Achterop de tank is zelfs een laddertje gemonteerd: hoe zou het modelmensje anders bovenop de tank moeten komen?

Andere bijzondere details zijn de barcode op de deur en de op zijn kop staande tekst op de voorzijde van de cabine. Omdat het uit de Wereldwinkel komt ga ik er van uit dat het eerlijk is, ook het kaartje wat er bij zit en waar op staat: Dit product is het resultaat van vakkundig handwerk. De producent kreeg hiervoor voldoende betaald om een betere levensstandaard te kunnen…(verder gaat de tekst niet).

Dit model komt niet in de vitrinekast waar mijn zeer bescheiden verzameling modelauto’s is uitgestald. Deze krijgt een mooi plekje in de woonkamer, want ik wil mij dagelijks blij verbazen over het vakmanschap, de kunde van degene die dit gemaakt heeft. En dan zijn er nog veel meer gedachten die ik niet kan verwoorden, vragen over de maker en zijn of haar leefomstandigheden.

Dit vrachtautomodel is wat mij betreft een Triple A-model: AAA.

Marcel Heinsbroek