Clicky


Ultimatum voor Smurfit Kappa

Ultimatum voor Smurfit Kappa
03-04-2015 09:44 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - CNV Vakmensen wil betere garanties voor de 800 werknemers die betrokken zijn bij de verkoop van zes bedrijven van Smurfit Kappa. De bond heeft de verpakkingenproducent zojuist een ultimatum gestuurd, dat afloopt op woensdag 8 april om 6:00 uur.

Smurfit Kappa wil zes bedrijven verkopen aan investeringsmaatschappij Aurelius. Het gaat om Smurfit Kappa Solid Board (Hoogkerk, Nieuweschans, Coevoerden en Oude Pekela), Smurfit Kappa Trimbach (Bergen op Zoom) en Smurfit Kappa GSF (Oude Pekela).

Betere garanties

"Met de verkoop op zichzelf hebben wij geen problemen. Wél willen wij betere garanties voor de werknemers die hierbij betrokken zijn", zegt Jacqueline Twerda, bestuurder van CNV akmensen.

Vergeefs

In de afgelopen periode is vergeefs geprobeerd om hierover afspraken te maken met Smurfit Kappa. De ondernemingsraad heeft, mede om die reden, eind vorige week een negatief advies uitgebracht over de verkoopplannen.

Eisen

In het ultimatum eist CNV Vakmensen onder meer dat de bestaande productielijnen minimaal twee jaar in bedrijf blijven. Ook moet er een beter vangnet komen voor werknemers die vanwege de veranderingen mogelijk hun baan kwijtraken. Twerda: "De werknemers willen zich echt inzetten voor een goede toekomst van hun bedrijf. Maar ze maken een sprong in het diepe en weten niet hoe het afloopt. Als de landing harder uitpakt dan verwacht, willen wij dat er een goede verbanddoos voor hen klaarstaat. Dat betekent bijvoorbeeld: een ontslagvergoeding die minimaal op het niveau van de kantonrechtersformule ligt."

Acties

"Als Smurfit Kappa niet ingaat op het ultimatum, zijn vanaf 8 april acties te verwachten", zegt Twerda.