Clicky


FNV Transport en Logistiek wil 'flitsfaillissement' Princen aanvechten

FNV Transport en Logistiek wil 'flitsfaillissement' Princen aanvechten
03-04-2015 14:43 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

WEERT - FNV Transport en Logistiek onderzoekt of zij, namens diverse werknemers het faillissement van Princen Pgv BV (Handelend onder de naam Princen TransMission), een van de BV’s van Princen Mobiliteit en Transport, kan aanvechten. De vakbond heeft grote twijfels over de handelwijze van Princen en de betrokken curator en beschuldigt het bedrijf van het dumpen van werknemers.

De rechtbank in Den Bosch verklaarde op 30 maart Princen in Weert failliet. Daarvóór was Princen mede dankzij de bemoeienis van een stille bewindvoerder, de huidige curator, al hard op weg naar een doorstart. De doorstart was reeds voordat Princen daadwerkelijk faillissement aanvroeg, reeds beklonken.

Henri Janssen, bestuurder van FNV Transport en Logistiek: “De rechter ging met deze “pre-pack methode” akkoord en benoemde ruim twee weken van te voren een stille bewindvoerder. Deze bewindvoerder werd op 30 maart tot curator benoemd en de rechter gaf de curator direct toestemming de doorstart af te wikkelen en de werknemers te ontslaan. Dit soort faillissementen noemt men ook wel flitsfaillissement of pre-pack methode.”

Janssen: “FNV is nadrukkelijk tegen elke vorm van pre-pack oftewel flitsfaillissementen en in dit geval is het bovendien zeer schandalig dat Princen alle mensen met een oud arbo-verleden en zelfs een zwangere vrouw niet mee overneemt. Het lijkt erop dat Princen een selectie heeft gemaakt aan de hand van hele oude verzuimverslagen en dat de ‘gezonde’ mensen wel mee over mogen.”

FNV Transport en Logistiek gaat bij Princen TransMission uit van het volgende: Het faillissement is onwettig, dus de werknemers kunnen niet op grond van faillissement worden ontslagen. Als er toch sprake is van een faillissement, is er sprake van Overgang van Onderneming. Voordat het faillissement is uitgesproken was namelijk voor de curator en de doorstartende, tevens huidige, eigenaar duidelijk dat men ging doorstarten. Ook daardoor is elk ontslag nietig. Want bij een Overgang van Onderneming heeft de wetgever bepaald dat alle rechten en plichten mee overgaan.

FNV onderzoekt nu of zij namens de medewerkers bezwaar tegen dit faillissement kan maken en / of zij kan claimen dat de doorstart een Overgang van Onderneming is. Voor beide geldt, dat als dat lukt, de arbeidsovereenkomsten nu niet opgezegd kunnen worden. Dan zal Princen eventueel gewoon een nette reorganisatie kunnen doorvoeren. Met de spelregels die daar in Nederland voor gelden.