Clicky


Overeindsebrug in Nieuwegein in een weekend vervangen

Overeindsebrug in Nieuwegein in een weekend vervangen [+foto's]
13-04-2015 09:11 | Wegwerkzaamheden | auteur De Redactie

NIEUWEGEIN - In het weekend van 11 en 12 april werd de Overeindsebrug vervangen in het kader van project KARGO. KARGO staat voor Kunstwerken Amsterdam Rijnkanaal Groot Onderhoud. In dit project worden acht stalen boogbruggen gerenoveerd of vervangen. Tevens worden deze verhoogd waardoor uiteindelijk één laag containers meer per binnenvaartschip geladen kan worden.

De voorbereidingen duurde enkele weken, maar op zaterdagavond 11 april was het zo ver. Nadat de brug was opgevijzeld werd er een ponton onder gelierd.

Dit werd gedaan met behulp van drie zware bergingsvoertuigen van Bergnet uit Amsterdam. Nadat het ponton in positie lag werd de brug opgevijzeld door ALE Abnormal Load Engineering en kon deze op vier torens worden afgezet.

Vervolgens werd met behulp van de lieren, die aan de bergingsvoertuigen waren gekoppeld, de oude boogbrug tussen de landhoofden vandaan gelierd.

Ondertussen lagen twee drijvende bokken gereed met de nieuwe brug, die door Marcon is gebouwd. Met uiterste precisie werd deze op zijn plaats gelegd.

Binnen enkele weken zal het verkeer weer gebruik kunnen maken van deze nieuwe verbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal.

©Foto's: Rob Dragt