Clicky


135. Broekjesdag

135. Broekjesdag
16-04-2015 09:40 | Columns | auteur De Redactie

Wanneer het voorjaar is, en de zon wat langer en warmer gaat schijnen, is er opeens een dag dat het zó warm en zonnig is, dat veel vrouwen de winterse lange broek omruilen voor een jurk of rok. Deze dag staat dan ook bekend als 'Rokjesdag'.

Nou vindt mijn vrouw dit tamelijk seksistisch, dus ik zal er niet al te veel over uitweiden, maar ik wel graag aandacht besteden aan een ernstig en zéér ongewenst bijverschijnsel van Rokjesdag, namelijk 'Broekjesdag'.

Broekjesdag is meestal op de eerste werkdag na het weekend na Rokjesdag, als de temperatuur al weer enige graden gedaald is en de zon zich achter de wolken schuilhoudt. Toch meent menig man zich dan in korte broek te kunnen vertonen.

Zoals gezegd: op het werk. O gut o gut o gut…  Bouwvakkers, glazenwassers, stratenmakers en vele anderen en dus helaas óók chauffeurs verliezen hun laatste stukje eerlijkheid, respect en vooral zelfkennis. Gaat de korte broek aan, dan gaat het verstand uit. 

Onder uit de in de 50-er jaren moderne broek steken knokige, harige benen, in de kleur winterwit. Wie als toeschouwer van dit bizarre fenomeen geluk heeft, ziet het geheel afgerond met onderaan flipflops. Wie pech heeft, ziet zo’n mannelijk zomerwezen als het écht warm is, en dus ook nog eens zonder shirt. Brrr!!!

Waar haalt De Man het idee vandaan dat hij er in korte broek en zonder hemd goed uitziet? Heeft hij thuis geen spiegel, of een kritische vrouw? Penzen, tattoos en het gruwelijke bouwvakkersdecolleté worden aan de natie getoond als ware het een prijzenkast. Inderdaad: na de winter wordt alles afgeprijsd. De koekoek kunt u niet danken: die heeft zich, met zijn vleugels voor zijn ogen, opgesloten in zijn klok. Je vraagt je af hoe mannen zich zo kunnen toetakelen door zich zo af te takelen. Kleren maken de man, en die uitdrukking bestaat niet voor niets!

U moet vooral aan- of uittrekken wat u wilt, maar het heeft natuurlijk ook nog wat redenen om eens stil te staan bij uw (aan-)kleding: uitstraling en veiligheid. Bij de functie van bankbediende (een uitstervend beroep) hoort een fatsoenlijk pak. Ons leger marcheert op zijn/haar maag, en niet op teenslippers.

Vroeger vervoerde ik uitlaatpijpen voor auto’s. Menig collega haalde zijn onbedekte benen open aan deze ijzerwaren. Een ander die in het diepvriestransport werkzaam was, liep een blaasontsteking op. Met een korte broek in een oplegger van -20° Celsius is niet zo’n goed idee. Koude handen kun je warm blazen, maarre… De terreinen van de Chemie Nederland bv komt u in korte kledij, dus zonder broekspijpen of mouwen, niet eens op.

Wilt u zo nodig in Adamskostuum rondlopen? Doe dat lekker thuis, bij uw eigen Eva.

Marcel Heinsbroek