Clicky


Franse politie verijdelt aanslag op kerk

Franse politie verijdelt aanslag op kerk
22-04-2015 10:17 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS - De Franse politie heeft een moslimextremist opgepakt die van plan was een aanslag te plegen op een of meerdere kerken. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve woensdag gezegd. De enige reden dat de aanslagen niet doorgingen is dat de man zichzelf per ongeluk neerschoot.

Een bron bij de Franse veiligheidsdiensten zei dat de man werd opgepakt, nadat hij zichzelf had neergeschoten en een ambulance had gebeld. Toen de politie ter plaatse kwam troffen ze een bloedspoor aan dat ze konden volgen tot de auto van de verdachte. In de auto lagen geladen wapens en aantekeningen over mogelijke doelwitten. Toen de politie later ook zijn woning doorzocht werden er meer wapens aangetroffen en bewijzen dat de man banden had met moslimextremisten.

"Er zijn ook documenten gevonden en die laten er geen twijfel over bestaan dat dit individu op het punt stond een aanval te plegen, op een of twee kerken", zei Cazeneuve.

De man wordt niet alleen verdacht van het voorbereiden van een aanslag, maar ook van de moord op een jonge vrouw. Hij zou de vrouw, een 32-jarige Française die voor een training in Parijs was, hebben gedood vlak voordat hij zondag werd opgepakt. Het lijkt te gaan om een willekeurige moord. De kogels die in het slachtoffer werden aangetroffen zijn te herleiden tot een van de wapens van de verdachte.

De verdachte, een 24-jarige student computerwetenschappen uit Algerije, woonde al enkele jaren in Frankrijk. Sinds vorig jaar werd hij door de Franse veiligheidsdiensten in de gaten gehouden. Volgens Cazeneuve was er echter geen aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. (Novum/AP)