Clicky


Taakstraf voor WhatsAppende vrachtwagenchauffeur die dodelijk ongeval veroorzaakte

Taakstraf voor WhatsAppende vrachtwagenchauffeur die dodelijk ongeval veroorzaakte
07-05-2015 14:05 | Transport | auteur Tine van Knijff- van Hijum

MIDDELBURG - De 27-jarige vrachtwagenchauffeur Sander D. uit het Gelderse Huissen heeft donderdag een taakstraf en een rijontzegging gekregen voor een dodelijk ongeval dat hij had veroorzaakt. Onderzoek wees uit dat D. had zitten whatsappen.

De rechtbank in Middelburg gaf D. een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een rijontzegging van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk.

Er was vier maanden cel en een rijverbod van twee jaar geëist. Een lagere straf was volgens de aanklager niet uit te leggen geweest. Of het Openbaar Ministerie in beroep gaat is nog niet bekend.

D. reed met zijn truck met oplegger op 8 oktober 2013 op de A58 een 47-jarige wegwerker uit Yerseke dood. Diens werkbus had de alarmlichten en het zwaailicht aan. Plotseling knalde de half op de vluchtstrook rijdende D. met zijn truck tegen de werkbus en de wegwerker overleed kort daarna aan zijn verwondingen.

Vanaf het moment dat D. in zijn vrachtwagen was gestapt, had hij 94 WhatsAppjes naar zijn vriendin verstuurd, had hij al rijdend foto's met zijn mobieltje gemaakt en op Facebook gezet, op het internet gesurft en was hij daar druk mee bezig geweest. De WhatsAppjes gingen over het eten van die avond.

Bij de behandeling van de zaak zei D. dat hij pas was gaan remmen toen de aanrijding al had plaatsgevonden. Na het ongeval had hij alles op zijn gsm gewist en ontkende hij met zijn mobieltje in de weer te zijn geweest. Door ook de gsm van zijn vriendin uit te lezen ontdekte de politie de activiteiten van D. Bij zijn vorige werkgever behoorde D. tot de top vijf van de werknemers met de meeste verkeersovertredingen. (Novum)