Clicky


Natuurbrand Chaam verwoest 60 hectare bos, 16-jarige jongen aangehouden

Natuurbrand Chaam verwoest 60 hectare bos, 16-jarige jongen aangehouden
18-05-2015 13:14 | Binnenland | auteur De Redactie

CHAAM - Een bosbrand die zondagmiddag om 17.43 uur ontdekt werd op de Kleine Slingerdreef, heeft circa 60 hectare van het bos verwoest. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Vanmorgen is in verband met het onderzoek een 16-jarige jongen uit Breda als verdachte aangehouden, meldt de politie.

Na de melding van een recreant rukte de brandweer uit met zeker 15 blusvoertuigen. Er was veel rookontwikkeling, het bluswater moest van elders worden aangevoerd. Om die redenen schaalde de brandweer op naar GRIP1, wat betekent dat alle hulpverleningsdiensten waaronder politie, GHOR, brandweer en gemeente samenwerken bij de bestrijding van de brand.

Meteen verzochten de hulpdiensten recreanten het gebied te verlaten en werd het advies gegeven ramen, deuren en ventilatie te sluiten. De rook trok richting Alphen. Ook in Riel en Hilvarenbeek werd overlast van stank en rook gemeld. Bij metingen door meetploegen van de brandweer werden geen schadelijke hoeveelheden schadelijke stoffen gemeten.

In het bosgebied waar de brand woedde ligt een gebouw wat onderdeel is van het Azielzoekerscentrum (AZC). Niemand kwam in gevaar, de aanwezigen konden zelf op tijd het pand verlaten en werden in een ander aangrenzend gebouw van het AZC opgevangen. Het gebouw is gespaard gebleven. Om 22.15 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is gebleven met een kleinere ploeg om na te blussen.

De politie heeft het vermoeden dat de brand is aangestoken. Naar aanleiding van een tip is maandagmorgen een 16-jarige Bredanaar aangehouden. Hij zit vast voor verhoor. Technisch onderzoek vindt nog plaats, aldus de politie.