Clicky


Vrachtwagenchauffeurs in Calais luiden noodklok over 'meerijdende' vluchtelingen

Vrachtwagenchauffeurs in Calais luiden noodklok over 'meerijdende' vluchtelingen
18-05-2015 15:20 | Buitenland | auteur Tine van Knijff- van Hijum

CALAIS (F) - Vrachtwagenchauffeurs die vanuit het Franse Calais per veerboot en via de Eurotunnel naar het Verenigd Koninkrijk reizen, slaan de noodklok over het snel groeiende aantal vluchtelingen dat als verstekeling meereist in de laadruimtes van vrachtwagens. De vluchtelingen hopen zo illegaal naar Groot-Brittannië te komen.  

Per dag wachten enkele honderden vluchtelingen in de buurt van de veerhaven en de Eurotunnel Terminal op een kans om stiekem mee te rijden, meldt de Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung (BGL) vandaag. 

Lading bevuild met uitwerpselen

Volgens de BGL breken vluchtelingen sloten open om de vrachtwagens binnen te komen. Om eenmaal in de wagen meer ruimte te ter beschikking te hebben, zouden ze er zelfs goederen uit gooien. "Het gebeurt steeds vaker dat Groot-Britannië ladingen niet aanvaard omdat goederen incompleet worden geleverd, beschadigd zijn of zelfs bevuild met uitwerpselen. Bijzonder problematisch in dit verband zijn transporten met voedsel", aldus de BGL.

Britten: mensenhandel

Een ander probleem is volgens de BGL dat als de Britten illegalen vinden in een vrachtwagen, de chauffeur en het transportbedrijf juridisch vervolgd worden voor mensenhandel. De Britse wetgeving voorziet niet in 'vermoedens van onschuld'. Aan de andere kant van het water is de Franse politie niet in staat chauffeurs en voertuigen te beschermen tegen aanvallen. Daarnaast wordt de situatie steeds gevaarlijker, omdat chauffeurs bedreigd worden als zij zich verzetten tegen de vluchtelingen.