Clicky


Door nieuwe staking GDL staat tweederde Deutsche Bahn-treinen stil

Door nieuwe staking GDL staat tweederde Deutsche Bahn-treinen stil
20-05-2015 11:04 | Algemeen | auteur Tine van Knijff- van Hijum

BERLIJN - Tweederde van alle lange-afstands-treinen in Duitsland staat stil. Treinmachinistenvakbond GDL en spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn hebben gisterochtend aan de onderhandelingstafel geen einde kunnen maken aan hun al tien maanden durende conflict over vijf procent meer loon en een kortere werkweek voor de treinmachinisten. Sinds gistermiddag staken de goederentreinen al, vanochtend staakte GDL ook het passagiersvervoer.

GDL heeft laten weten dat deze negende staking op rij tenminste langer gaat duren dan de vorige staking, begin deze maand. Die duurde zes dagen. Deutsche Bahn houdt ernstig rekening met weer een lange zit en heeft een vervangend schema opgesteld voor het spoorverkeer op de lange afstand, regionaal en voorstedelijk. Waarschijnlijk kan slechts een derde van de reguliere dienstregeling worden gedekt. 

Deutsche Bahn verwacht dat van de regionale trein, afhankelijk van de regio, vijftien tot zestig procent rijdt. Maar van de goederentreinen valt wel zeventig procent uit. De spoorwegmaatschappij baalt behoorlijk dat de staking samenvalt met het Pinksterweekend.